18 Aralık 2016 Pazar

Bağ evi

Bağ evi demişken devam edelim arkadaşlar,Şimdi soğuk,çiçekler ölmüş,ağaçlar kurumuş.Tabiat kendini dinlenmeye almış.Bu yaz ki ilk çiçek denemelerim.Hepsi tohumdan.Yolda yürürken mutlaka
sevdiğim çiçeklerin tohumlarını toplarım,Ceplerimden,çantamın içinden hep çiçek tohumları çıkar.Bu geçtiğimiz bahar,ilk defa bağımızda çiçek yetiştirdik.Aşırı rüzgarlı olunca ektiğim birçok tohum çıkmadı.Az da olsa çıkanlara sevindik,seneye daha fazlalaşırlar diye düşünüyorum.

Mis gibi kokusuyla sarı ve pembe şebboy.Arkadaşım saksısıyla vermişti,kış aylarına çok dayanıklı,baharda çiçek açmaya başlıyor.Bağda daha bir neşelendi,büyüdü,üzerinden çiçeğini hiç eksik etmedi.



Komşularımızın keçileri.Keçi eti burada daha yaygın kullanılıyor.Malum Kahramanmaraş'ın dondurmasının sırrı da bu.Keçi sütünden yapılması.Oğlağın annesiyle sarılışına bakar mısınız?Güzelliği de cabası.



Hüsnüyusuf çiçeği.-35'lere kadar dayanabilir.Karanfilgiller familyasındandırİki yıllık bir bitki,ilk senesinde açmıyor.Dökülen tohumlarından bahar ayında yeşeriyor.Güneşli ortamı sevse de birkaç saatlik güneş yeterli oluyor.Bahçenin sulanmasıyla yaşamına devam ediyor.



 Güllerimiz daha çok minik,bu baharda dikildiler,ama açmayı ihmal etmediler.Bağımızı renklendirdiler.Evin yenisi,bahçenin eskisi derler doğru.Bağımız birkaç yıllık olunca diktiğimiz ağaçlar küçük.Yani bağın görselleşmesi için biraz zamana ihtiyacımız var.



Cosmoslar,bunlar da tohumdan,tohumlarla ilk tanışmam.Çıkınca çok mutlu oldum.Seneye kendiliğinden çıkar.Çok yıllık çiçekler bağ bahçe yaşamında rahatlık oluyor.Sürekli tohumlarla uğraşmana gerek kalmıyor.



Baharda çiçek açan bademimiz.Bademleri tazesiyle yediğimiz gibi.üzerinde kalanlar da kışlık bademimiz oldu.İnsanın kendi bahçesinden olan çok lezzetli oluyor sanıyorum.Bir kavanoz da pastalar için ayırdım.




Bahar manzaraları,dağların yeşillenmiş hali.Biraz da ağaçlarımız görünüyor.



 Papatyaları çok severim.Onları köküyle diktik.Zamanı gelince açtılar,inşallah bu baharda daha çoğalırlar.Böyle yerler çiçeksiz olmuyor.Bu bahar biraz daha çalışmam gerekiyor.Çiçekleri çoğaltmak istiyorum.


Zinnia(Kirlihanımlar) Onları da tohumdan ektim,bayağı çoğaldılar.Güneşi ve suyu severler.Çok sulanmamalarına rağmen çok güzel büyüdüler,bütün yaz çiçekliydiler.



Akşamsefaları,çok severim,komşu apartmanların bahçesinden topladığım tohumlardan,sarı da toplamıştım ama çıkmadı.Aslanağzı ,hatmiçiçeği tohumlarım malasef çıkmadı.Onları da bu sene ekerim kısmet olursa.


 Sabah sefası,sarmaşık şeklinde olur ama bu sene tohumdan çıkayım,büyüyeyim derken çok uzamadı.Belki bu sene düşen tohumlarından daha verimli çıkabilir.



Eveet,bugünkü sakin yaşantımızı bitirip,yarının yoğunluğuna kendimizi bırakalım.Yarın pazartesi herkes işbaşı,ben de temizlik.Hoşçakalınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder