5 Nisan 2017 Çarşamba

Boncuktan kravat yapımı

Herkese merhaba,

Günlerden bahardı bugün.Öğrenciler parkta eğleniyor,yaşlılar güneşten faydalanırken bir yandan koyu sohbetler içinde.Ben de baharın peşinde.Bahar yeni bir güzellik,,güzelliklerin başlangıcı.Bahar hayatın mevsimi,hayatımız hep bahar olsun.

Çiçeklerim tadında,çocuklar sınavlarla boğuşmada,ben de havada,suda.Versin elini bahar.Hayat başlasın yeniden.Sular canlansın,gökyüzü mavilensin.Bize de hayatın tadı kalsın.Duygular böyleyken işlerimiz de renklensin.Gömlek zamanı, kıyafetlerimizi boncuklarla canlandıralım.Boncuktan kravat örmeye karar verdim.Değişik bir aksesuar olur diye düşündüm.Birkaç gün uğraştım,sonunda başardım.Artık sizlerle paylaşma zamanı geldi.Kızımı bulmuşken hemen birkaç poz çekiverdim.Beğenilerinize.





Baharda kot takımlarla güzel olur diye düşünerek kendime cıvıl cıvıl bir bileklik yaptım.Yapımı çok basit,çünkü kafanızdan.Zemini işledikten sonra renk renk boncukları alıp,misinayla diktim.Tamamen kafadan.Böyle olunca da ay,yanlış yaptım derdi yok.Doldur doldurabildiğin kadar.




Bilekliğimin aynısından bir de yüzük yaptım.Acemiliğime göre iyi iş çıkardığımı düşünüyorum.Rahat bir şekilde kullanıyorum.Takı kullanmayı seviyorsanız hemen başlayabilirsiniz.Google amca sağolsun,istediğiniz her şey var.Birkaç video izledikten sonra,büyük bir hevesle yapmaya koyuluyorsunuz.Birkaç takı denemem daha var.Şu an kendimi durduramıyorum.Sıkılana kadar devam etmeyi düşünüyorum,sıkılınca başka hobilere yelken açarım.Şimdilik bu kadar.Umarım sizler de beğenmişsinizdir.Kocaman sevgiler.







3 Nisan 2017 Pazartesi

Çiçekler-Arapsaçı

Merhabalar,

Çiçeklerin yeşilliği içimi açıyor.Onlar yeşillendikçe mutlu oluyorum.Balkonum şenleniyor.Kızlarım çiçeklerimle diyaloğumu kıskanmıyor değil.Koca kızlar ama,ne diyeyim.

Bu arapsaçım kuzey balkonunda,güneş almadan büyüdü.Çok sevdiğim çiçeklerimin yedekleri olsun istiyorum.Geçen yaz sıcaklardan kuruyunca ,küçücük bir daldan çoğaldılar.İki saksı oldu.Bu da güzelleşince mutfak balkonuma getirdim.Çünkü yeşillikleri beni mutlu ediyor.


Saksıdaki diğer arap saçım,kışı güneyde güneş alarak geçirdi.Güneşsiz yetişenin yaprakları daha iri,bunun daha minik minik.Ben bu durumu güneşe bağlıyorum.



 Gördüğünüz gibi kıvrışık kıvrışık balkonumu süslüyorlar.3. saksım da yine kuzey balkonumda büyümeyi bekliyor.Ne yaptınız,Sevgi hocam demeyin,yazın gene kururlar diye korkuyorum.Hepsi bir kurursa felaket.


Geçen yıl sıcaklardan kurumuş hali.Küçücük bir yerden böyle oldular.Umutsuzca sulamıştım.
Evet,bir arap saçı hikayesi de burda biter.Diğer çiçek hikayelerimizde buluşmak üzere.Sevgiler.



Çiçekler-Sempervivum

Merhabalar,

En sevdiğim çiçeklerimden biri de sempervivumdur.Baharla yavrulamaya başladığı içim fotoğrafladım.Gelişimini beraber takip edebiliriz böylece.Geçen yıl diktim.Kara, kışa,dona dayanıklı bir çiçek.Hiç suya ihtiyaç duymadan yaşayabilirler.Yaşaması için çok az bir toprak dahi yeter.Duvar  ve kaya aralarında rahatça yaşamına devam eder.Sanırım bu yüzden Kader çiçeği deniyor.


Anaç olan çiçek açtığı zaman ölüyor,yaşamını yavruları sürdürüyor.Çiçek açması için birkaç yıllık olması gerekiyor.Benimki henüz çiçek açmadı.Ben saksıyı doldurmasını bekliyorum.Yavruları görünce heyecanlandım.Bakalım bu  sezon ne kadar büyüyecek.Sizleri haberdar ederim.Hoşçakalınız.






Uyku çiçeği(oxalis)


Merhabalar,

Sayfadaki resimleri düzenlemem biraz uzun sürdü.Çünkü eski resimleri bulmak için epey dosya karıştırdım.İçerikli bir oxalis sayfası olsun istedim.Çoğaltımı hakkında eski görsellerim vardı.Meraklıları için yayınlamak istedim.

Evet,uyku çiçeğim,bir tür yonca.Evde yetiştirebileceğiniz gibi,baharda balkonda daha güzel gelişir.Yapraklarını akşam kapattığı için uyku çiçeği denmiş.Yoksa ben yapraklarını daha çok kelebeğe benzetiyorum.Pembe çiçekler açar.Arada bir bozulup,yok olur gider.Kurudu diye sakın atmayalım.Arada sulamaya devam edelim,zamanı gelince tekrar çıkar.


 Bu sabah balkona çıktığımda baktım ki çiçekleri sandalyemi süslemiş.Tabii ki sandalyeye oturamadım,hemen fotoğraflarını çektim.Direk güneşten hoşlanmıyor,gölge bir cam önü ona iyi gelecektir.Toprağı kurudukça suluyorum.Çoğu çiçeğimde bu kuralı uygularım.Parmağımla toprağı kontrol ederim.Ona göre sularım.Kışın budanırsa baharda daha gür çıkarmış.Okuyunca denemeye karar verdim.Budadım,bir müddet sonra tekrar yaprakları çıkmaya başladı.İlk çiçeklerini açtı.

Aslında çiçekleri koparmak gerekiyormuş.Çünkü bu sırada yaprak gelişimi duruyormuş.Ben çiçeklerini koparmaya kıyamıyorum.O yüzden bu yöntemi denemedim.



Çoğaltımı biraz zor oluyor.Çünkü içindeki soğanı bulmak gerekiyor.Saksısını döküp çıkarmıştım,arkadaşım istemişti.Sonra tekrar saksıya diktim,ama uzun süre kendine gelemedi,o yüzden bu şekilde çoğaltmanızı asla tavsiye etmem.

Aşağıdaki dalı saksıda gözüme kestirdim,parmağımı iyice toprağın içine daldırıp,dikkatlice çıkardım.Başarılı bir operasyon oldu.Ama biri isteyecek diye ödüm kopuyor.Çoğaltımı biraz zor oluyor.




Çıkardığım soğanı şehirlerarası kargoyla yollayacağım için küçük bir pet şişeye dikmiştim.Sahibine ulaşamadığım için gönderemedim.Biraz büyüyünce konserve kutusuna diktim.Büyüdü,sonra kuruyup yok oldu.Aşağıdaki hali birkaç gün önce çekmiştim.


Gördüğünüz gibi şu an tekrar ortaya çıkmaya çalışıyor.Evet,tam anlamıyla bir çiçeğin hayat hikayesi oldu anlattıklarım.Umarım çiçeği iyi tanıtabilmişimdir.Sevgiler.


Çiçekler-Yaprağıgüzel


Merhabalar,Değerli Arkadaşlarım,

Çiçekler,minik kuzularım benim.Havaların ısınmasıyla kış uykularından uyandılar,her gün biraz daha büyüyorlar.Güzelliklerini görünce de dayanamıyorum,fotoğraflarını çekmeye başlıyorum.Böylece büyüyüp gelişmelerini de arşivlemiş oluyorum.Çiçek yetiştirmeyi Google'dan öğrendim.Bakımlarını ,çoğaltma şekillerini,tohumlarını sürekli araştırırım.Ben de bu arada bildiklerimi paylaşıp,çiçek sevdalılarına yardımcı olabilmek isterim.

Yaprağıgüzel çiçeğini çok seviyorum.Nazsız,çabuk büyürler.Nazsızdırlar dedim ama yavru ağzı yaprağı güzelim,birkaç senedir bende,bir türlü canavarlaştıramadım.Süzüm süzüm süzülüyor anlayacağınız.Birazcık büyüdü,sizlerle tanıştırayım dedim.


Alacalı yaprağı güzelim.Büyüdükçe dallarından koparıp tekrar dikiyorum.Dallarını suda köklendirebilirsiniz.Direk toprağa da dikebilirsiniz.Her iki ihtimalle de tutar,arsız bir bitkidir,çabucak büyür.Çabuk yaşlandığı için de sürekli çelik alıp dikmek gerekir.


Yapraklarının daha çok pembe olması gerekir ama pembeleşmedi.Belki baharla gerçek rengini bulur.İki senedir büyütüyorum,bu 3.nesil.



Bu yaprağı güzelimi bir iş yerinden istemiştim.Tek,küçük bir daldı.Bu 2.nesil ama aldığım yerdeki gibi güzel olmadı.Balkonum çok aydınlık,güney cephesi,belki ondan olabilir.Yaprağıgüzeller suyu sever,şu günlerde iki günde bir su istiyorlar.Susayınca hemen yaprakları yumuşuyor.Kışın daha az su istiyorlar.Yazın ise her gün suluyorum.

Sulama işi biliyorsunuz çiçeğinizin yerine ,yaşadığınız yerin havasına göre farklılıklar gösterebilir.K.Maraş,yazın sıcak olduğu için,benim balkonum güney cephede olduğu için her gün sulamam gerekiyor.Yaprağıgüzel olmazsa olmazlarımdan.Umarım faydalı olabilmişimdir.Hoşçakalınız.