20 Ağustos 2018 Pazartesi

Sabah sefası



Merhabalar,
Bayram telaşı başladı sanırım.Allah sağlıkla,sıhhatle tekrarını nasip etsin.Bayramla bir yolculuklar da başlar.Memleket özlemi,ana-baba özlemi.Sonra da ayrılık saati.Hadi çık bakalım işin içinden.Benim geleneksel sözüm,bir gözüm gördü,bir gözüm görmedi.Evet,aynen öyle oluyor.Hiç bir şey anlamadan,özlemim geçmeden ayrılık vakti geliyor.
Kısa bir yolculuğa çıkacağım için,çiçeklerimi tanıtmaya süratle devam edeyim.Sabah sefasını çok seviyorum.Bağda havasından mı bilemiyorum müthiş bir gelişme göstermedi ama gene de bahçemi süsledi.



Benim elim,ayağım boş durmaz,arka bahçede bulduğum bu tahtaları ,kötü duvarımı biraz kapatmak için bu şekilde değerlendirdim.Güzel bir pencere yaptım.Boyadım,biraz da elimdeki malzemelerle süsledim.Böyle cici bir şey çıktı ortaya.


Sabah sefasının,Kahkaha çiçeği,Gündüz sefası gibi adları vardır.Cıvıl cıvıl,insanın içine mutluluk veriyor.Sabah bu güzelliği kaçırmamak için erkenden kalkıyorum.Çayımı alıp doğru yanına gidiyorum.Birkaç fotoğrafını çekip,bahçe de biraz dolanıp,çiçeklerimin keyfini çıkarmaya çalışıyorum.



Sabah sefası,her türlü toprakta yetişebilir,yani zor bir çiçek değil.Güneşli ya da yarı gölgeli bir ortamda bulunması yeter.Zamanla tohum kapsülü oluşturur,içinde 3-4 tane iri siyah renkli tohum bulunur.Çok yayılıcıdır,bahçenizin her yerinden fışkırır,hatta yol kenarlarından,akla hayale gelmeyen yerlerden çıkıverir karşınıza.


Bütün baharı,filizlerini toplamakla geçirdim diyebilirim.Hatta buna kabaca yolup atmak da diyebiliriz.Önce kıyamayıp topladığım filizleri topluca bir yere dikeyim dedim,ama randımanlı olmadı.Şaşırtılmaktan (çiçeğin ekildiği yerden başka yere alınması)pek hoşlanmadılar.Ben de bu yıl tohumlarını toplayıp,yetişmesini istediğim yerlere ektim.Seneye bahara çıkarlar inşallah.


Bahçe işi böyleymiş arkadaşlar.Önce tohumunu ekip çıkmasını bekliyorsun,ertesi sene de çıkan tohumları yolup atıyorsun.Sarmaşık türü olduğu için bahçenin orta yerinde çıkmasının gerçekten bir anlamı olmuyor.Bu sene topladığım tohumları sardırabileceğim bir yere ekiyorum.



Evet,güzel bir çiçek hikayesi burda biterken,yarın bir diğerine geçebiliriz.Başka bir çiçek hikayesinde buluşmak üzere.Hoşçakalınız.Sevgiler.

18 Ağustos 2018 Cumartesi

Gazanya

Merhabalar,
Sevginiz bol olsun,güzellikler hep yanınızda olsun.Yaz gelip geçiyor,maşallah sıcaklardan henüz öf demedik.Püfür püfür bir yaz oldu ,sonrasını bilemeyeceğim.Belki bir yaz mevsimi de böyle geçer gider hayatımızdan.Mevsimler de değişiyordur belki,hoş her şey değişiyor.Zihniyetler,insanlar,sevgiler...Değişmeyen bir şey var mı acaba?Belki biz de değişiyoruz,farkında olmadan.Hayat bir değişim.

Ben de bütün yazı bağla,çiçekle,böcekle,en çok da torunumla geçirmeye çalıştım.Bu yaz farklı çiçekler dikmek istedim.Bu sene bahçe de 2.senemiz.Evin yenisi,bahçenin eskisi derler.Çok doğru,her sene dökülen tohumlar daha güçlü çıkıyor,daha yayılıcı oluyor.


Gazanyaları daha önce balkonumda yetiştirmiştim.Bu yıl da bağda yetiştireyim dedim.Fidanlıktan aldığım saksıları büyük bir mutlulukla toprakla buluşturduktan sonra bağa uyum sağlaması epey uzun sürdü,ama sonunda başardık.Güzel çiçeklerini bol bol açmaya başladı.Ne zaman gitsem çiçekli,hemen fotoğraflarını çekmeye başlıyorum.Malum güneşin azalmasıyla hemen çiçekler kapanmaya başlıyor.


Gazanya mutlaka güneş alan bir yere dikilmelidir.Her türlü toprakta yetişebilir,toprağı kurudukça sulanması yeterlidir.Koyun Gözü adıyla da bilinir.Çiçeklerinden çay yapılıp içilebiliyormuş,ben denemedim.Bir çok rengi var,şansıma bu güzeller denk geldi.



Çoğaltılması kolay,dökülen tohumlardan her bahar çıkar.Tohumları tane şeklinde değil,tüy gibidir.Çiçekler zamanla kuruyup üzerinde tüysü bir doku oluşur.Çiçek açma döneminde kuruyan çiçekleri kopartılırsa daha çok çiçeklenir.Bağa gidince kuruyan çiçekleri toplamak bir hayli zamanımı alıyor.Sadece gazanyaların değil,diğer çiçeklerin de kuruyanlarını topladığımızı düşünürsek,bahçeye indim mi çıkmak zor.Bugünlük bu kadar diyelim,daha tanıştıracağım bir sürü çiçeğim var.Sevgiyle kalın.