28 Eylül 2016 Çarşamba

çorbalar

Antep usulü,patatesli çorba

İstediğiniz kadar kuşbaşı eti haşlayıp,suyuna patatesleri de atıp pişiriyoruz

2 su bardağı yoğurt

1 yemek kaşığı un

1 yumurta sarısı

Haşlanmış nohut.

Yoğurt,un ve yumurta sarısını karıştırıp,etli papatesin üzerine ekliyoruz.Nohutunu ilave ediyoruz.10 dakika kadar pişiriyoruz.Üzerine sıvı yağla naneyi biraz kızdırıp  döküyoruz.Lezzeti harika bir çorba,hatta doyurucu bir yemek diyebiliriz.Afiyet olsun.


Eskileri değerlendirme

Pano işledikçe,malum resim çerçevesi de lazım.Çekmecede duran çerçeveleri çıkarıp başladım boyamaya.

Dekupaj aşamaları

Eski çerçevemiz



Üst yüzeyi çıkardım.Çerçeve kısmı pek düzgün olamayınca dekupajdan emin olamadım.


Denemesi bedava dedim ve akrilik boya ile üç kat boyadım.



Sonra evdeki peçetelerimden romantik olanı seçip,kestim.Peçetenin katlarını çıkarıp.en ince kısmı dekupaj tutkalı ile yapıştırdım.Fırçayı dekupaj tutkalına bolca batırıp peçetenin üzerinden sürüyorsunuz.Tutkal bol olmazsa fırça peçeteyi yırtabilir.



Sanırım fena olmadı. Hoşçakalınız.                                                                                                                
                                                                                                   


Çay peçeteleri

Anneciğimin  iki numaralı şişle orlonla ördüğü birbirinden güzel peçeteler.Nerde şimdi bu orlon ipler,hala pırıl pırıl.Bu gidişle benim kızlara da çeyiz olabilir.


Her şeyin eskisi makbul,antika oluyor.Kitabın da eskisi makbul.Ne kadar eski bilemiyorum ama Osmanlıca gramer kitabı.Salonda aksesuar olarak kullanıyorum.Belki elimi ona da atar ,eski dantellerle süsleyebilirim.



Etamin pano

Merhabalar,Sevgili Arkadaşlar.Şu sıralar etaminle yatıp,etaminle kalkıyorum.Gördüğüm her şeyi işlemek istiyorum ama olası değil.Gözüme kestirdiğim hem güzel,hem kolay modelleri işlemeye çalışıyorum.Elim etamine biraz daha alıştı,dikkatim kuvvetlendi,daha az hata yapmaya başladım.Bu modeli çok beğenmiştim,nihayet işleyebildim.

Resimdeki çay peçeteleri çeyizimden,anneciğim örmüştü.Bu peçeteler üç çocuğuma oyuncak vazifesi gördü.Hala evime gelen arkadaşlarımın çocuklarına huysuzlanınca bu peçeteleri veriyorum,oynasınlar diye.Tabii evine götürmek isteyenler de olmuyor değil.






Yapım aşamaları,zevkli bir çalışma oldu.








26 Eylül 2016 Pazartesi

Eskileri değerlendirme


Herkese merhabalar.Bu çalışma uzun zamandır aklımdaydı.Eskileri atmadan önce bir şans daha vermeliyiz diye düşünüyorum.Yaklaşık 25 senelik bir masa.Aslında ihtiyacı olan birine verilebilirdi,ama denemek istedim.Önce evdeki bütün dergileri topladım,beğendiğim sayfaları kopardım.Düzgün kesmeye gerek yok.Sonra sayfaları uygun şekilde yerleştirdim.



Sonra masaya dekupaj tutkalı sürüp sayfayı yapıştırdım.Sayfanın üzerini fırçayla bol bol tutkalladım.







İşte masamız oluşmaya başladı.




Balkondaki saksılarımı yağlı boya ile maviye boyamıştım.Uyumlu olması açısından masanın ayaklarını mavi yağlı boya ile boyadım.Tabii masanın gevşeyen vidalarını sağlamlaştırdım.



Evet,şimdi bir şeye benzedi.Yat verniği ile de vernikledim.



Kuruduktan sonra doğruca balkona çıkardım,tozdan korumak amaçlı üzerine şeffaf plastik örtü serdim.


İşte bu kadar,Sevgili arkadaşlar.25 yıllık masayı kullanmaya devam.Sevgilerle.





25 Eylül 2016 Pazar

Semizotu çiçeği(Portulaca Yubi)

Merhabalar,günümüze güzel çiçeklerle başlayalım.Hele bu çiçek semizotu çiçeği olursa harika olur.Gördüğünüz gibi hep çiçekli.Bildiğimiz semizotuyla akraba.Yaprakları yenebiliyor,ama ben denemedim.Kışın kuruyor,baharda kendiliğinden canlanmaya başlıyor.Çok vefalı bir çiçek.Toprağı kurudukça suluyorum.Balkon bütün gün güneş aldığı için her gün olmasa da gün aşırı suluyorum.Dallarından koparıp çoğaltabilirsiniz.Bol çiçekli günler diliyorum.















Seccade örnekleri


Akıl işte,bütün yaz sıcaklarla boğuşurken,bol bol seccade işledim.Etamin aşkı da böyle başladı.

İşlediğim ilk seccade.Acemilik dönemi.


Çift iğne tekniğiyle işledim.Öyle olunca işlemesi daha zevkli,sıkıntı vermiyor.Hem de çarçabuk bitiyor.2.  etaminim yani çıraklık.







3. etamin yani kalfalık


4. etamin yani ustalık









Sevgilerle.

Dilek Ağacı

Merhabalar,bugün yine bol renkli,bol ipli bir çalışmamız var.Evdeki renkli iplerimizi bu şekilde de değerlendirebiliriz.Eski küpelerimizi ,minik objeleri  de ilave ettik mi işimiz tamam.Tabii ağaç dalları da gerekiyor.Belediye ağaç dallarını budamaya başlayınca yol kenarlarından toplamaya başlıyorum.Bu işler başa bela,sokaktan eve boş dönmek yok.Kafamdaki yapılacak işler neyse malzeme arayışına başlarım.Küpüm önce renkliydi,yağlı boya ile eşim boyadı,dalları da ben gelişi güzel boyadım.Askılığı da eskitme gibi olsun diye fırça izleri kalacak şekilde boyadım.Cici bir şey çıktı ortaya.





Un helvası

Merhabalar,yeni bir gün,hepimize mutluluklar getirsin.Bugün de un helvamızla başlayalım.Yiyenler her zaman beğenirler,sağolsunlar.Gayet basit bir tarif.Ölçüler benim ölçülerim.

1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 yumurta sarısı(süte karıştırılacak)
yarım paket margarin ölçüsünde
tereyağı,sıvı yağ,margarin

Yapılışı:
Yağ eridikten sonra un konup kavrulur.Un pembeleşince şekerini atıp,karıştırılır,süt ilave edilir.Helva kendini toplayıp,kaşıkla şekil alana kadar karıştırılır.Sonra şekil verilir.Afiyetle yenir.



24 Eylül 2016 Cumartesi

Keçe çalışmaları



Hayatımda renkler benim için önemli.Canlı renkler evimin bir yerlerinde mutlaka olamalı. Renkler, insanın hayata bakış açısı,hatta insani tanıma sanatı.İnsanda ilk intiba renklerle oluşuyor.Yani renkler bir bakıma biz demek. Hayata hangi renklerle baktığımız da önemli.Siyah mı,beyaz mı,pembe mi,gri mi?

İşte, benim  hayatımın  renkleri.Çook sevdiğim bir örtü,örtü de denilebilir mi bilmiyorum.Kış geldi mi hemen keçe örtülerimi çıkarırım,zevkle kullanıyorum.Bir ara keçelere takmıştım,şu sıralar etamine takdığım gibi.Yani yaptığım işler zaman zaman değişiyor.Ama ben hayatın akışı içinde mutlaka bir şeylerle uğraşıyor oluyorum.Keçeden  zevkime göre çeşitli motifler yaptım.Bu motifleri
daha sonra belli olmayacak şekilde dikerek birleştirdim.Farklı bir çalışma oldu.





Dantel mutfak takımı

Biraz da elişi sepetimize bakalım,neler varmış.Ortanca kızıma ördüğüm mutfak takımı.Örneğini internette bulmuştum.

Dantel çeyizlerin vazgeçilmezi.Eskiden beri böyle olmuş,kıyafetlerde kullanılan danteller kişinin statüsünü  belirlemiş.Çeyizdeki güzel danteller  hala övgüye layık .Hatta eski Mısırlıların mezarında dantellere rastlamak mümkün.Bazen dönüp bakmadığımız ,beğenmediğimiz dantelleri,Fransızlar görüp bayılmışlar,(sanıyorum 16.yy.da)bazı Türk kadınlarını Fransa'ya götürüp,Fransız kadınlarının da öğrenmelerini sağlamışlar.Ama her zaman ki gibi sanayi inkılabıyla  bugünkü Fransız güpürleri ortaya çıkmış ve isim yapmış.Ne diyelim,değerlerimize sahip çıkılması dileğiyle...
                                                                           
                                                                           




Mutfak takımı örneği arayanlara yakın çekim verelim.Kolay gelsin.Kocaman sevgiler.



Sukulentler


Sukulentler de ayrı bir dünya.Burada çeşitlerini bulmak zor olsa da üyesi olduğum bir siteden değerli arkadaşlar vasıtasıyla birçok çeşit edinebildim.Hepsini zevkle büyütüyorum.Kendi halinde sorunsuz bitkilerdir,sukulentler.

Echeveria(Eçeverya):

Susuzluğa dayanıklı,sık sulanınca yapraklarında yumuşama oluşur.Çok susuz kalınca da tabii ki bozuluyor.Toprağı kurudukça suluyorum.




Maşallah çocukların kot pantolon merakı hiç bitmiyor.Yastık yaptım,örtü yaptım,bir de runner yapayım dedim.Eski yazmaları da yuvarlak kesip,kenarlarını teğelleyip,büzdürdüm.Kısaca yoyo çalışması yaptım.Oluşturduğum çiçekleri de kotun kenarlarına diktim.Ne deyim,3-4 senedir zevkle kullanıyorum.





Yakından görünümünü veriyorum.Yoyodan herşey yapılabilir.Yastık,yatak örtüsü,çeşitli örtüler,yelek vs.Yapmak istediğiniz şey tamamen size kalmış.


23 Eylül 2016 Cuma

Çiçekler-İpek çiçeği

Çiçeklerim.Onlar benim canlarım.Tohumundan gelişimine ,tomurcuklanıp çiçek açmasına kadar hepsi ayrı bir mutluluk.Böyle de açtılar mı değmeyin keyfime.İnsana çok güzel  bir enerji veriyorlar.İş böyle olunca da fotoğraflarını çekmeden duramıyorum.Güzelliklerine bakar mısınız?Meraklıları için İpek çiçeğini tanıyalım.

İpek çiçeği(Keditırnağı).Yaz aylarının en güzel çiçeği ve en kolay çiçeği.Bol güneş ve su yeterli.Güneş olmazsa çiçeklerini çok açmıyor.Balkonumun en güzel çiçeklerinden.Kışın kurusa da baharda kendiliğinden yeşeriyor,
















Etamin pano

Gündüz,iş güç;akşamları da bir şeylerle değerlendirmek lazım.Beni bu tür işler nedense dinlendiriyor.
Televizyon fazla ilgimi  çekmiyor.Bir şeyler arayıp bulmak,kitap okumak bana daha iyi geliyor.İşte,akşam bitirdiğim panom.İnanın zayıflayan dikkatimin ziyadeleştiğini etamin işlerken  hissediyorum.Panomun yapım aşamaları.Cici bir çalışma oldu.