30 Kasım 2016 Çarşamba

Peynirli Poğaça

Merhabalar,herkesin mutlaka bir poğaça tarifi vardır.Olsun bu da benimkisi.

Çok kolay bir poğaça,ölçüsü yok,tadı harika.Her yiyen tarifini ister.Annem istediği için yaptım.Rahmetli babam da yedikten sonra gömleğinin cebine iki tane atardı.



Yarım paket margarin,oda ısısında olacak.3 yumurta,yarım bardak  yoğurt,Gördüğünuz kabın içindeki margarinin etrafından dolanarak süt ilave ediyorum.Sonra da yine bir tur olacak şekilde sıvıyağ koyuyorum.Bakınca dairesel olarak süt ve yağ görünüyor.Hepsini karıştırıp,tuz ve un ilave ediyoruz.Un, hamur elimizde poğaça şeklini alana kadar konur.Ben biraz buzdolabında dinlendiriyorum.




Sonra elimle tezgahın üzerinde yuvarlak açıp,peynir koyup kapatıyoruz,Çay fincanının ağzıyla kesip düzgün bir şekil almasını sağlarız.


Yağlı kağıt üzerine serip,yumurta sarısı süreriz,çörek otu dökeriz.



Afiyet olsun.Deneyin,mutlaka olacaktır.Çünkü bana da bu şekilde anlatıldı,şööyle üstünden yağ dökeceksin ve bööyle sütünü koyacaksın.Ö'ler uzadıkça miktar o kadar artıyor yani.Sevgilerle.



Sodalı Zebra Kek

Merhabalar,bugün elişi yok,kek ve poğaça var.Mis gibi tatlar,mis gibi kokular.

Sodalı Zebra Kek:
Malzemeler.

4 adet yumurta
1,5 su bardağı tozşeker
1 şişe maden suyu
1 çay bardağı sıvıyağı
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu



Yapılışı:Yumurtalar,şekerle iyice çırpılır.madensuyu ve sıvıyağ ilave edilip karıştırılır.Şekerler iyice eriyince un ve kabartma tozu katılır.Tekrar karıştırılır,Sonra hazırladığımız hamuru ikiye böleriz. Birine iki kaşık kakao,diğerine iki kaşık un ilave edilir.Yağlanmış kek kalıbına bir fincan sade hamurdan dökülür,Kakaolu hamurdan bir fincan  alınıp aynı noktadan dökülür.Hamur bitene kadar bu şekilde devam edilir.Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede pişirilir.Yumuşacık güzel bir kek oldu.Tavsiye ederim.Afiyet olsun.








29 Kasım 2016 Salı

Çerçeve yenileme

Merhabalar,Akşam gene iş başındaydımTülleri,incileri değerlendirmek istedim.Tabii eski resim çerçevesini de.

Son çerçevemi de yeniledim.Antik tarz olsun dedim,ama anca bu kadarını becerebildim.Çekim akşam olunca pek güzel çıkmamış.










 Eski kitap sayfalarını kesip yapıştırdım.Altta zemin oluştursun istedim.Kağıttan gül yapmak için önce yuvarlak kesip,içine doğru keserek devam ettim.



Çok beğenmedim ama başka da yapmadım.Biraz el pratikliği istiyor.


İnce bir tülü verev sararak ilerledim.Arada kaymasın diye yapıştırdım.Sonra kalan incilerimi kullandım.



İçine resmimizi koyduk bile.
Çerçevemiz göründüğünden çok daha güzel oldu.Nedense fotoğralarda istediğim görüntüyü yakalayamadım.Hoşçakalınız.




Dikişsiz runner yapma



Merhabalar,bugün de akşam yaptığım runneri paylaşmak istiyorum sizlerle.Ne bitmez mutfakmış,hala mutfak için bir şeyler yapmaya devam ediyorum.

Mutfak masamın üzerine sandalyelerle takım olması için artan kumaştan runner yapmaya karar verdim.Dikiş makinem olmadığı için sıcak silikonla yapıştırmak en iyisi dedim.Denedim ve memnun kaldım.Yıkanır mı bilmiyorum.Masanın üzerine cam görünümlü kalın plastik kestirmeyi düşünüyorum.Altına beyaz masa örtüsüyle uyumlu olur.




Yapım aşamalarını resimlemeye çalıştım.Önce kumaşımızı kestım,tersini çevirdim,kıvırıp sıcak silikonla yapıştırdım.Gayet kolay oldu.





Sonra metresi bir liradan aldığım inciyi yapıştırdım.






Sonra da evde olan püskülleri de uç kısımlarına yapıştırdım.İşlem bitti.




Bedavaya runner sahibi olmuş oldum.Fotoğrafları daha net görünsün diye  salon sehpasında  çektim.




Dikiş bilmeyen biri için fena değil sanırım.Hepinize sevgiler.


Eski bakırları değerlendirme

Merhabalar,güzel bir gün olması dileğiyle.Bugün mutfağımıza göz atalım istersiniz.Mutfak düzenleme çalışmalarım hala bitmedi.Eski bakırları mutfakta değerlendirmek istedim.

Bakır tabak ve tepsiler rahmetli kayınvalidemin.Bir müddet çatıda durdu,sonra kalaylattık,pırıl pırıl oldu.Şimdi de mutfağımda dekor olarak kullandım.Yerlerine yakıştılar.Bakınca kayınvalidemin eski evinde kullandığı günler aklıma geliyor.Saplı olanda tereyağı eritirdi.Tepside camın önünde uzun divana oturup,küçük yemekler yenirdi.Hemen yanında kömür sobası.Ölümlü dünya,birbirimizi hiç kırmadık.O yüzden mutluyum.

Bakırlar pırıl pırıl olunca insanın kullanası geliyor.Dolap içinde duracağına böyle daha güzel olacağını düşündüm.Annem çabuk indir onları,bir deprem olsa tepenize yıkılır dedi.Aslında haklı da.Anne biraz dursun,sonra indiririm dedim.Belki başka fikir geliştiririm.Ama şimdilik böyle.Hoşçakalınız.








Ahşap boyama-Kalpli raf


Merhabalar,rafımı daha önce boyayıp paylaşmıştım.Vernikleyip asılma işi kalmıştı.Rafların yuvalarına girmeleri hayli zor oldu,çekiçle vuralım derken kenarları biraz bozuldu,ama ona da bir çare bulduk.


Ezilen yerler görünmesin diye böyle bir yol buldum.Fena da olmadı.


Narlarım canlı,süs narı,çok yakıştı.Eh,mutfağı epeyce düzene soktum,Aydınlandı sanki,her şey emek istiyor,hayat,sevdiklerimiz,mutlu olmak bile emek istiyor.Emek olmadan yemek olmaz diyelim,görüşmek üzere.



27 Kasım 2016 Pazar

Mutfak dolabı yenileme

Merhaba arkadaşlar,boş durmak yok,üretime devam.

Mutfağın havasını değiştirmek için habire fikir üretiyorum.Bu camları da İngiliz tarzı şeklinde düzenlemeye karar verdim.Artan tül perdeleri camlara göre kesip sıcak silikonla kapakların içinden yapıştırdım.Mutfağa çok sıcak bir hava kattı.


Eski hali böyleydi.






Ben bu perdenin birisini ters yapıştırmışım sanırım.Farkettiniz mi bilmiyorum,biri açık,biri koyu duruyor.Neyse yarın değiştiririm.Mutfağımı tam toparlayınca genel bir görüntü veririm.Sırada daha masa örtüsü ve runner var.Belki yarın akşam uğraşabilirim.


Herkese kucak dolusu sevgiler.

Ahşap bardaklık boyama

Merhabalar,aklımızdaki işleri yapmaya devam ediyoruz.

Mutfağımız pembiş ve beyaz olsun diye elime ne geçerse boyuyorum.Ahşap bardaklığım da bundan nasibini aldı.Tafy renk akrilik boya ile iki kat boyadıktan sonra diğer boyamalarımla takım olması için aynı peçete deseniyle dekupaj yaptım.Bir eskiyi de yenilemiş olduk,kendisi çatıdaydı,bugünleri bekliyordu.Sırada neler var bakalım.Sevgilerle.



Buat kapaklarını boyama

Merhabalar,Ben gene boyamalı günlere devam ediyorum.Aman en kötü günümüz böyle olsun.

Çatıdan yedek buat kapaklarını bulunca birazını boyayıp yayınlamıştım.Üsttekileri yeni boyadım ve buat kapaklarının üstüne koli bantını çift tarafllı hale getirip yapıştırdım.Diğerlerini de ona göre yerleştirip evin girişinde hoş bir görüntü yakaladım.Şimdilik buat kapaklarını boyama sayfasını bitirdik.Evin bütün duvarlarını bunlarla kaplayacak değilim,yeni çalışmalara yelken açalım.Sevgilerle.








Köpük tabaktan kelebekyapımı


İyi akşamlar,herkese.Yorucu bir günün ardından dinlenmek için en iyi yer burası.

Mutfağıma biraz hareket katmak istedim.Dolapları beyaza boyayınca üstlerine bir şeyler yapsam dedim.Sonra kafamda şimşekler çaktı,köpük tabaktan kelebekler kestim.



Önce kelebek şablonu buldum.Köpük tabağın üzerine koyup makasla kestim.Ayrıntıları daha küçük makasla düzelttim.Bir kat akrilik boya ile boyayıp,peçete dekupaj uyguladım.Arkasına koli bantını yapıştırıp,hemen astım.Harika bir çalışma oldu.









 Gördüğünüz gibi dolaplarımda artık kelebekler uçuşuyor.Herkese sevgiler.


26 Kasım 2016 Cumartesi

Çiçekler-Sedum-sukulentler

Merhabalar,bugün yıne çiçeklerimle devam edelim.
Parlakmustafa,çok sevdiğim çiçeklerimden birisi.Yazın sıcaklarda kurudu,birkaç dalını kurumadan koparıp,suya koymuştum.Şimdilerde keyfi yerinde.

 Bakımı: Aydınlık,güneşli ortamları sever.Gölgede cılız büyür.Toprağı kurudukça sulanmalı,fazla su bitkiyi çürütebilir.-3'e kadar dayanıklı bir ev bitkisidir.Dallarından koparıp,hemen toprağa dikerek çoğaltabilirsiniz.






Crassula perforata:Kolleksiyon bitkisidir.Aydınlık,yarı gölge yerleri sever.Toprağı kuruyunca dibine kadar sulanmalıdır.Donlara dayanıksızdır.Bahar aylarında çiçek açar.Üretimi kolaydır.Dallarından koparıp,hemen dikebilirsiniz.Toprağı geçirgen olmalı.Ben bahçe toprağı ve perliti karıştırıyorum.


Graptopetalum paraguayense:Sukulentleri nedense çok seviyorum.Susuzluğa dayanıklı olmaları harika bir şey.Doğal bitki örtüsüdür,o yüzden toprak seçiciliği yoktur.Güneşi sever,susuzluğa dayanıklıdır.-15 dereceye kadar dayanabilir.

Yapraktan ya da kırdığınız bir daldan kolaylıkla çoğalabilir.



 Sedum Palmeri.Susuzluğa ve donlara dayanıklıdır.Baharda çiçek açar.




Sedum angelina:O da tüm sedumlar gibi susuzluğa ve soğuklara dayanıklıdır.Baharda güzel çiçeklerini esirgemez.Sonbaharda yaprakları kızarır.


Herkese sevgiler.

Çiçekler-Orkide

 Merhaba arkadaşlar,Hepinize güzel bir gün diliyorum.Bugün biraz orkidelerden bahsedelim.
Orkide almaya hiç cesaret edememiştim.Hediye gelince artık bakmaya mecburum.Biraz araştırma yaptım ki ona göre bakabileyim.

Orkideler, tropik ormanlarda ağaçların dibinde kökleri dışarıda, ağaç kabuklarına tutunmuş şekilde yaşar.Bu yüzden orkideler toprağa dikilmez.Özel toprakları satılmaktadır.Ağaç kabukları,hindistan cevizi lifleri orkidenin toprağını oluşturur.Nem sever,günde bir kez yapraklarına su fısfıslanabilir. Direk güneş ışığından hoşlanmaz.Perde arkasından süzülen ışık idealdir.İki sulama arası toprağın kuru olması uygundur.Soğuğa dayanıklı değildir.12-21 derece arası idealdir.Çiçekleri uzun süre kalıcıdır.

Hadi bakalım,inşallah kurutmam.Kucak dolusu sevgiler.






Karışık kızartma konservesi

Merhaba arkadaşlar,

Konserve yapmaya biraz geç kaldım,ama  az da olsa kızartmalı bu tarifi denemek istedim.

Patlıcan,kırmızı biber ve yeşil biberi sıvı yağda kızartıyoruz.Sonra domateslerin kabuğunu soyup

robottan geçiriyoruz.Geniş bir tencerede domatesleri suyunu çekene kadar pişiriyoruz.Bu arada

tuzunu atıyoruz.Altını söndürmeden kızarttığımız patlıcan ve biberleri koyup,hafifçe

karıştırıyoruz.Bir iki taşım kaynadıktan sonra sıcak sıcak kavanozlara dolduruyoruz.Kapağını sıkıca

kapatıp,ters çeviriyoruz.Soğuyana kadar bu şekilde bekletip,buzdolabımıza ya da serin bir yere

koyuyoruz.Ben ilk kez yaptım,güzel olur diye düşünüyorum.Afiyet olsun.