9 Mayıs 2018 Çarşamba

Bağ manzaraları



Merhabalar,

Toprakla uğraşma,haşır neşir olma zamanı artık.Doğa güzelliğini sergiliyor,bize de yaşaması,hissetmesi kalıyor.Kiraz ağaçlarının büyüleyici güzelliği karşısında mutlu olmamak elde değil.


Tabiatı yaşamak gerek,şöyle alıp başını gitmek...


Ya da bu mutluluğu paylaşmak sevdiklerinle...



Dağlarda dolaşmak,tabiatı dinlemek,toprağın sessiz çıtırtılarını duymak...



 Belki böyle derme çatma bir evde mutlu yaşamak...



Dalından badem toplamak,sevdiklerinle paylaşmak..



Saatlerce çiçeklerle, toprakla uğraşmak,otları temizlemek,çiçekleri düzene koymak ve sonunda çok yorulmak.

 Dahlia:
Yaz mevsimi boyunca bol bol çiçek açar.Bağa yeni diktim.Bağımız çok rüzgarlı olduğu için akıbetleri ne olur bilemiyorum.Ama bol bol çiçeklenmesini bekliyorum.Dahlia,soğanlı bir bitkidir.Soğanını da diktim,fidanlıkta görünce dayanamayıp  iki saksı da aldım.



Sarı papatya:
Yayılıcı,çalı formatında gelişir,çok yıllık bir çiçektir.Bildiğim bu ,ama yaşadığım ne olacak bilemiyorum.Kurumuş bile olabilir.Dolu yağdı ,yağmur yağdı ,akıbeti ne oldu bilmiyorum.Yarın bağa gitmeyi planlıyorum.Son durum ne bakalım.


 Çileklerimizin üzerinde bol miktarda çilek vardı.Şu an iyice kızarmış olabilir.Bir an önce bağı ziyaret etmek gerek.



Aynı safa:
Havalar iyi gittiği için bütün kış  hiç yorulmadan,dinlenmeden çiçek açtı.Büyüdü kocaman oldu,bıraksan her yeri kaplayacak,diğer çiçeklerin yaşamasına izin vermeyecek.Her gittiğimde dökülen tohumların filizlerini toplayıp geliyorum.Yoksa her taraf aynı safa olacak.


Yarın gittiğimde çiçeklerin arası kapanmış olabilir.Bağımızdan şimdilik bu kadar.Hoşçakalınız.



Çiçeklerim-Oscularia deltoides-Balık sırtı atlası



Merhabalar,
Mevsim bahar olunca,çiçeklerimizi de gün yüzüne çıkardık tabii ki.Çocuk gibiler baksanıza,kıpır kıpırlar.
Oscularia deltoides:
Beraber ikinci yılımız.Geçen yıl kıyamayıp içeri aldığım için bu da çiçek açmadan baharı geçirenlerden oldu.Tabii ki ben de bu kış hiç acımadan dışarda bıraktım.Sonuç işte böyle.Güzel çiçeklerini gösterdi.Kaya bahçelerine çok yakışır.Susuzluğa ve soğuğa dayanıklı bir tür.Kolay bulunan bir çiçek değil.




Balık sırtı atlası:
Bu güzelimizle ikinci senemiz.Dört yıldan önce çiçek açmasa da yine güzel.Yazın balkona çıkarıyorum,daha güzel gelişiyor.Arada bir sularken yapraklarını bolca yıkıyorum.Yıkandı,temizlendi,karşınıza öyle çıktı.Toprağı kurudukça suluyorum.

 Hercai menekşesi:
Pazardan minik fideleri alıp,saksıma diktim.Tohumdan da büyütebilirsiniz.Çok güzel açtılar,soğuklara dayanıklılar.


 Kalanchoe:

Her yerde kolayca bulabileceğiniz çiçeklerden birisi.Yazı ve kışın bir kısmını balkonda geçirirse daha güzel açıyor.Toprağı iyice kurumalı ve bol suyla sulanmalı.Ben çelikten büyüttüm,miniciktiler.Yer sıkıntısından üç farklı rengi bir araya diktim.Şu an çiçeklenme dönemi bitti,dinleniyor.Yazı balkonda geçirecek.




Sevgiyle kalın.

Çiçekler-Sedum Brrito-Graptopetalum paraguayense


Merhabalar,
Çiçekli günlere,çiçekli sohbetlerle devam edelim.

Sedum Burrito:
Özel çiçeklerimden birisi.İlk defa çiçeklendi.Tomurcukları üzerinde görünce çok sevindim.Bütün kışı dışarıda geçirdiği için bu bahar açmasını bekliyordum.Soğuklara dayanıklı olup,fazla su istemez.Sulamasanız da kurumaz,sadece yaprakları biraz büzüşür.Yapraklarını tane tane toprağın üzerine bırakın,hemen orada çoğalmaya başlar.Öyle nazlı bir tür değildir.


 Kohleria:(Japon küpesiya da Komşu çatlatan)

O beni çatlatıyor desek daha doğru olur.3.denemem,diktiğimde küçücük bir daldı.Gelişimi gübür gübür olmasa da fena değil.Neyse ki açıyor.Daha önceki çiçeklenmesinde vakit bulup sulayamadığım için tomurcukarı açmadan dökülüverdi.Bu sefer suyunu ihmal etmedim.Toprağı kurudukça suluyorum.Dallarını kopararak çoğaltabilirsiniz.Bence her eve lazım.



Petunya:
Yaz balkonlarının vazgeçilmezi.Benimkinin çiçekleri biraz daha küçük.Petunyagillerden yani.Astığım için balkonda çok güneş görmüyor,ama gördüğünüz gibi bol bol açıyor.Dışarıda olduğu için sıcak havalarda toprağı daha çabuk kuruyor.Toprağı kurudukça suluyorum.



 Graptopetalum Paraguayense:

Türkçe adı var mı bilmiyorum,söylemesi de yazması da bir hayli zor.Çok özel çiçeklerimden birisi.Bütün kışı dışarıda geçirdi.Sukulent türlerinden olduğu için susuzluğa dayanıklı,soğuklara da dayanıklı.İyice soğuklatılırsa baharda çiçeklerini açar.İlk defa açtığı için sevindim.Soğuklarda kıyamayıp içeri aldığımdan dolayı çiçek açmıyordu.



Şimdilik böyleyiz.Sağlıcakla kalın.




Çiçeklerim-Sardunya ve orkide

Merhabalar,
Bugün hayat çiçekle başlasın.



Sardunyalarımı eylül-ekim gibi buduyorum.Böylece bahara kadar epey büyümüş oluyorlar.Havaların ısınmasıyla da güzel çiçeklerini açmaya başlıyorlar.Baharda budarsak yaprak gelişimiyle uğraşacağı için olgunlaşıp çiçek açması gecikecektir.




Sardunyalar,suyu çok sevmez,yapraklarının yıkanmasından fazla hoşlanmaz,donlara dayanıklı değildir.Yaz sıcaklarında normal düzeyde sulanmalıdır.Gölgede yetişirse yaprak gelişimi fazlalaşır.Güneş görürse çiçeklenir,fakat fazla güneşte de yaprak gelişimi zayıflar.Hatta yaprakları nohut tanesi kadar küçülür.Sağlıklı bir görünüm sergilemez.


Sardunyalarımı donlar başlamadan kapalı balkonuma alıyorum.Orada gelişimine bahara kadar devam eder,zaman zaman çiçeklenir.Kış aylarında toprağı kurudukça suluyorum..Toprağın kuruyup kurumadığını parmağınızla kontrol edebilirsiniz.


 Orkideler,başka bir dünya,başka bir güzellik.Çiçekleri bütün kış dökülmedi.Çiçeklenme bittikten sonra dalımızı üç boğumdan sonra kesiyoruz.Zamanı gelince keiki çıkarır.Bu keikiyi orkide toprağına şeffaf bir saksıya dikmek gerekir.Doğal yaşamda kökleri dışarıda büyüdükleri için köklerinin ışık alması iyi olur.

Orkideler için ideal ısı ortamı 22-23 derecedir.Direk güneşten hoşlanmaz,aydınlık ortamları sever.Pencere önü yerine yan tarafa koymak daha uygundur.Sulama düzeni bir haftadan sık olmamalıdır.Nemi sevdiği için zaman zaman su fısfıslayabilirsiniz.Ben pek yapmıyorum.


 Mutfak balkonu cam önüm.Çiçekli balkonları severim ben.Rengarek ya da yemyeşil .Yaşadığım her yerde hayat olmalı.Balkonumun bir anlamı olmalı.Dünyamda mutlaka çiçek olmalı.Sevgiyle kalın.