3 Nisan 2017 Pazartesi

Uyku çiçeği(oxalis)


Merhabalar,

Sayfadaki resimleri düzenlemem biraz uzun sürdü.Çünkü eski resimleri bulmak için epey dosya karıştırdım.İçerikli bir oxalis sayfası olsun istedim.Çoğaltımı hakkında eski görsellerim vardı.Meraklıları için yayınlamak istedim.

Evet,uyku çiçeğim,bir tür yonca.Evde yetiştirebileceğiniz gibi,baharda balkonda daha güzel gelişir.Yapraklarını akşam kapattığı için uyku çiçeği denmiş.Yoksa ben yapraklarını daha çok kelebeğe benzetiyorum.Pembe çiçekler açar.Arada bir bozulup,yok olur gider.Kurudu diye sakın atmayalım.Arada sulamaya devam edelim,zamanı gelince tekrar çıkar.


 Bu sabah balkona çıktığımda baktım ki çiçekleri sandalyemi süslemiş.Tabii ki sandalyeye oturamadım,hemen fotoğraflarını çektim.Direk güneşten hoşlanmıyor,gölge bir cam önü ona iyi gelecektir.Toprağı kurudukça suluyorum.Çoğu çiçeğimde bu kuralı uygularım.Parmağımla toprağı kontrol ederim.Ona göre sularım.Kışın budanırsa baharda daha gür çıkarmış.Okuyunca denemeye karar verdim.Budadım,bir müddet sonra tekrar yaprakları çıkmaya başladı.İlk çiçeklerini açtı.

Aslında çiçekleri koparmak gerekiyormuş.Çünkü bu sırada yaprak gelişimi duruyormuş.Ben çiçeklerini koparmaya kıyamıyorum.O yüzden bu yöntemi denemedim.



Çoğaltımı biraz zor oluyor.Çünkü içindeki soğanı bulmak gerekiyor.Saksısını döküp çıkarmıştım,arkadaşım istemişti.Sonra tekrar saksıya diktim,ama uzun süre kendine gelemedi,o yüzden bu şekilde çoğaltmanızı asla tavsiye etmem.

Aşağıdaki dalı saksıda gözüme kestirdim,parmağımı iyice toprağın içine daldırıp,dikkatlice çıkardım.Başarılı bir operasyon oldu.Ama biri isteyecek diye ödüm kopuyor.Çoğaltımı biraz zor oluyor.




Çıkardığım soğanı şehirlerarası kargoyla yollayacağım için küçük bir pet şişeye dikmiştim.Sahibine ulaşamadığım için gönderemedim.Biraz büyüyünce konserve kutusuna diktim.Büyüdü,sonra kuruyup yok oldu.Aşağıdaki hali birkaç gün önce çekmiştim.


Gördüğünüz gibi şu an tekrar ortaya çıkmaya çalışıyor.Evet,tam anlamıyla bir çiçeğin hayat hikayesi oldu anlattıklarım.Umarım çiçeği iyi tanıtabilmişimdir.Sevgiler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder