2 Aralık 2018 Pazar

Doğa Sergisi

Merhabalar Sevgili Doğaseverler,

Güzel bir sonbaharı arkamızda bıraktık.Ben biraz daha sonbaharın tadına varayım dedim,bağdan,bahçelerden topladığım yaprakları,ağaç dallarını değerlendirip güzel bir şeyler yapmak
istedim.Doğa huzur verir insana.Hangimiz dağda,ırmak kenarında yürümekten mutlu olmaz ki..Ben de minik öğrencilerimizde doğa sevgisinin temelini oluşturmak ,onlara doğayı sevdirmek adına kolları sıvadım.Bizler sokakta büyüyen bir nesildik.Şimdi ise evin içinde teknolojik aletlerle vakit geçiren harika ama mutsuz bir nesil var.Oysa ki bu çocukların çiçeğe, toprağa ve oyuna ihtiyacı var.Haydi bakalım dedim ve başladım aşağıdaki çalışmalara.

Amerikan sarmaşıklarının sonbahardaki renk cümbüşü harika oluyor..Karton zemin üzerine topladığım çeşitli yaprakları silikonla yapıştırdım.




 Ateş dikeni çalısının meyvelerini sepete yerleştirerek sonbahar rengini yakalamaya çalıştım.Ben çitlembik diye biliyorum , çocukken meyvelerini koparıp yerdik.Şimdiki nesil çocukları bilmem yerler mi?


 Ağaç dalları ve Amerikan Sarmaşığı yapraklarından güzel bir ağaç yapmaya çalıştım.Renkleri gerçekten büyüleyici.Kuşburnu ve çam kozalakları eşliğinde basit çalışmalar.


Çam ağacı yaprakları,küçücük bir dalı bile görsel harikalar oluşturabiliyor.Tahta çubuklarla yaptığım çerçeveler sevimli bir hava kattı sergimize.Konu doğa olunca her şey ağaçtan olmalı.


Kurutulmuş çiçekler hatta dikenler bile göze hoş görünüyor.


 Bağdan topladığım böğürtlenlerden oluşturduğum bu tablo favorimdi.Odamın tavanına yeni lambalar takılması için alçılar yuvarlak olarak kesilmişti.8-10 tane kadar bu yuvarlak alçıları ne yapabilirim diye düşünürken birden kafamda böyle bir fikir oluştu.


Çam kozalağı deyip geçmeyelim,kozalaklardan pek çok şey yapabiliriz.Doğal olsun diye kozalakları boyamadım.

Ağaç dalları,çam ağacı dalları,küçücük dallar bile süslenince harikalar oluşturabiliyor.
Zevkli ve basit çalışmalar.

Bağdaki bademleri de unutmadım.Minik öğrencilerimiz için bademleri de materyal olarak kullandım.


Evet,taşlar da önemli.Üzerine basıp geçiyoruz,ama taşlar da miniklerin kafasında bir şeyler oluşturmalı.Minik gözler için taşlardan çiçekler  oluşturdum.Çocuklarımız geleceğimizin teminatı olduğuna göre onlar doğayı sevmeli ve doğaya sahip çıkmalı.


Miniklerimize çalışmalarımızla bir şeyler verebildiysek ne mutlu bizlere.Çocuklar yarınlarımız.Her sevgi küçük yaşlarda kazanılır,bu yüzden çocuklarımızın çiçeklere, toprağa dokunmasına izin verelim.Hoşçakalınız.


20 Ağustos 2018 Pazartesi

Sabah sefası



Merhabalar,
Bayram telaşı başladı sanırım.Allah sağlıkla,sıhhatle tekrarını nasip etsin.Bayramla bir yolculuklar da başlar.Memleket özlemi,ana-baba özlemi.Sonra da ayrılık saati.Hadi çık bakalım işin içinden.Benim geleneksel sözüm,bir gözüm gördü,bir gözüm görmedi.Evet,aynen öyle oluyor.Hiç bir şey anlamadan,özlemim geçmeden ayrılık vakti geliyor.
Kısa bir yolculuğa çıkacağım için,çiçeklerimi tanıtmaya süratle devam edeyim.Sabah sefasını çok seviyorum.Bağda havasından mı bilemiyorum müthiş bir gelişme göstermedi ama gene de bahçemi süsledi.



Benim elim,ayağım boş durmaz,arka bahçede bulduğum bu tahtaları ,kötü duvarımı biraz kapatmak için bu şekilde değerlendirdim.Güzel bir pencere yaptım.Boyadım,biraz da elimdeki malzemelerle süsledim.Böyle cici bir şey çıktı ortaya.


Sabah sefasının,Kahkaha çiçeği,Gündüz sefası gibi adları vardır.Cıvıl cıvıl,insanın içine mutluluk veriyor.Sabah bu güzelliği kaçırmamak için erkenden kalkıyorum.Çayımı alıp doğru yanına gidiyorum.Birkaç fotoğrafını çekip,bahçe de biraz dolanıp,çiçeklerimin keyfini çıkarmaya çalışıyorum.



Sabah sefası,her türlü toprakta yetişebilir,yani zor bir çiçek değil.Güneşli ya da yarı gölgeli bir ortamda bulunması yeter.Zamanla tohum kapsülü oluşturur,içinde 3-4 tane iri siyah renkli tohum bulunur.Çok yayılıcıdır,bahçenizin her yerinden fışkırır,hatta yol kenarlarından,akla hayale gelmeyen yerlerden çıkıverir karşınıza.


Bütün baharı,filizlerini toplamakla geçirdim diyebilirim.Hatta buna kabaca yolup atmak da diyebiliriz.Önce kıyamayıp topladığım filizleri topluca bir yere dikeyim dedim,ama randımanlı olmadı.Şaşırtılmaktan (çiçeğin ekildiği yerden başka yere alınması)pek hoşlanmadılar.Ben de bu yıl tohumlarını toplayıp,yetişmesini istediğim yerlere ektim.Seneye bahara çıkarlar inşallah.


Bahçe işi böyleymiş arkadaşlar.Önce tohumunu ekip çıkmasını bekliyorsun,ertesi sene de çıkan tohumları yolup atıyorsun.Sarmaşık türü olduğu için bahçenin orta yerinde çıkmasının gerçekten bir anlamı olmuyor.Bu sene topladığım tohumları sardırabileceğim bir yere ekiyorum.



Evet,güzel bir çiçek hikayesi burda biterken,yarın bir diğerine geçebiliriz.Başka bir çiçek hikayesinde buluşmak üzere.Hoşçakalınız.Sevgiler.

18 Ağustos 2018 Cumartesi

Gazanya

Merhabalar,
Sevginiz bol olsun,güzellikler hep yanınızda olsun.Yaz gelip geçiyor,maşallah sıcaklardan henüz öf demedik.Püfür püfür bir yaz oldu ,sonrasını bilemeyeceğim.Belki bir yaz mevsimi de böyle geçer gider hayatımızdan.Mevsimler de değişiyordur belki,hoş her şey değişiyor.Zihniyetler,insanlar,sevgiler...Değişmeyen bir şey var mı acaba?Belki biz de değişiyoruz,farkında olmadan.Hayat bir değişim.

Ben de bütün yazı bağla,çiçekle,böcekle,en çok da torunumla geçirmeye çalıştım.Bu yaz farklı çiçekler dikmek istedim.Bu sene bahçe de 2.senemiz.Evin yenisi,bahçenin eskisi derler.Çok doğru,her sene dökülen tohumlar daha güçlü çıkıyor,daha yayılıcı oluyor.


Gazanyaları daha önce balkonumda yetiştirmiştim.Bu yıl da bağda yetiştireyim dedim.Fidanlıktan aldığım saksıları büyük bir mutlulukla toprakla buluşturduktan sonra bağa uyum sağlaması epey uzun sürdü,ama sonunda başardık.Güzel çiçeklerini bol bol açmaya başladı.Ne zaman gitsem çiçekli,hemen fotoğraflarını çekmeye başlıyorum.Malum güneşin azalmasıyla hemen çiçekler kapanmaya başlıyor.


Gazanya mutlaka güneş alan bir yere dikilmelidir.Her türlü toprakta yetişebilir,toprağı kurudukça sulanması yeterlidir.Koyun Gözü adıyla da bilinir.Çiçeklerinden çay yapılıp içilebiliyormuş,ben denemedim.Bir çok rengi var,şansıma bu güzeller denk geldi.



Çoğaltılması kolay,dökülen tohumlardan her bahar çıkar.Tohumları tane şeklinde değil,tüy gibidir.Çiçekler zamanla kuruyup üzerinde tüysü bir doku oluşur.Çiçek açma döneminde kuruyan çiçekleri kopartılırsa daha çok çiçeklenir.Bağa gidince kuruyan çiçekleri toplamak bir hayli zamanımı alıyor.Sadece gazanyaların değil,diğer çiçeklerin de kuruyanlarını topladığımızı düşünürsek,bahçeye indim mi çıkmak zor.Bugünlük bu kadar diyelim,daha tanıştıracağım bir sürü çiçeğim var.Sevgiyle kalın.




9 Temmuz 2018 Pazartesi

Pet şişe değerlendirme

Merhabalar,bugün biraz da pet şişe değerlendirelim ne dersiniz?
Hazır su kullandığımız için atılan plastik şişenin haddi,hesabı yok.Çoğu atılırken,bir kısmını bağım için kullanayım dedim.İnternet araştırmalarımdan sonra evdeki akrilik boyalarımı kullanarak çiçek yapımına başladım.Baktım neşeli çalışmalar oluyor epey bir çiçek yaptım.



Hazırladığım çiçekleri ağaç dallarına telle sabitledim.Bahçemin boş yerlerine toprağa iyice gömdüm.Sonuç oldukça başarılıydı.Bağıma sevimli, sıcak bir hava kattı.



Pet şişeler çiçeklerimin arasına oldukça yakıştı.Diğer çiçekler büyüyene kadar bahçemi doldururlar.







Bağda kesilmiş ağaç dallarını görünce üçünü hemen kaptım.Merdiven yaparım diye düşündüm.Merdiveni farklı malzemelerle de süsleyebilirsiniz.Ben elimdeki plastik şişeleri değerlendirdim.Hazırladığımız bu merdiven her yere asılabilir.Duvara asmayı düşünmüştüm.Belki sonra yerini değiştirebilirim.



Benim için keyifli,bol renkli bir çalışma oldu.Bahçeme de yakıştılar.Rüzgar gülü olarak da yapılabilir.Evimizde saksıdaki çiçeklerimizin içine de konabilir.Hayal gücünün sınırı yok.Sizler daha farklı kullanım alanları bulabilirsiniz.



 Bağda böyle çalışmalarla uğraşmak zevkli oluyor.Bir ara yaz sıcaklarında etamin işliyordum.Geçen yaz takı yapıyordum.Bu yaz da bahçem için değerlendirmeler yapacağım sanırım.Şimdilik hoşçakalınız.Sevgiler.




Bağ manzaraları

Merhabalar,

Bahar bağımıza böyle geldi.Sarmaşık gülümüzün ilk çiçeklenişi.İnsanın içini ısıtıyor adeta.Bir taraftan geçen yıldan dökülen tohumlar fışkırıyor,bir taraftan yeni çiçek dikimleri başlıyor.Yabani otları temizleme çalışmaları,bir yandan sulama çalışmaları.Ama yağmur çiçeklere ilaç gibi geliyor.Sen istediğin kadar sula,yağmur bir başka yarıyor çiçeklere.



Hatmi çiçeği,katmerliymiş.Tohumdan üretim.Hatmi çiçekleri ikinci yılında çiçekleniyor.Geçen yıl çok küçüktü,çiçeklenmedi.Bu yıl en güzel çiçeklerimden birisi oldu.Tohumlarını toplayıp bahçenin başka yerlerine de ekmeyi düşünüyorum.



Bodrum papatyası:Fidanlıktan aldım,küçük olmasına rağmen çok güzel açtı.Yayılıcı ve çok yıllık bir çiçek.Kışın kurusa da bahara yeniden canlanacak.


Kirazlarımızın çiçekli fotoğraflarını daha önce yayınlamıştım.Bu sene bol bol kiraz yedik.


Cosmos:Çok naif,onlar da geçen yıl dökülen tohumlardan.





Lillium:İlk defa yetiştirdim.Soğanları mart gibi diktim,çok sorunsuz bir çiçek.Onca yağmura,fırtınaya doluya rağmen çiçeklerini esirgemedi.Saksıda balkonda da rahatça büyütebilirsiniz.



Hatmi çiçeklerim tohumdan demiştim.Hepsi bu bahar açtıkları için renkleri sürpriz oldu benim için.Bunun da rengi çok güzelmiş.


Papatyaları taze sürgünlerinden dikmiştim.Giderek çoğaldılar.Bu bahar harika açtı,göz doldurucu bir çiçek.Bahçenin başka yerlerine dikmeyi düşünüyorum.


Glayör:İlk defa yetiştirdim.Soğanları mart ayı gibi diktim.Hepsi de tuttu.Soğanları 15 gün arayla dikerseniz,hepsi bir anda açıp bitmez.Böylece bahçeniz glayörsüz kalmamış olur.



Dutlar,çilekler afiyetle yedik.


Tradescantia andersoniana:Bu çiçeğim de soğanlı bir bitki.Bahar aylarında canlanıp güzel çiçeklerini göstermeye başlıyor.Yeri hiç uygun olmadı,baharda güzelliğini gösterebilecek başka bir yere taşıyacağım.




Papatyalar her bahçe de olmalı.Baktıkça içinizde kocaman bir canlılık oluşuyor.



Dahlia:İki paket almıştım,sadece bir yumru bahçeme misafir oldu.Mart ayı gibi toprakla buluşturup bekliyorsunuz.Zamanı geldiğinde güzel çiçeklerini sizden esirgemiyor.


Beyaz dahliaları,fidanlıktan iki saksı almıştım.Şu ana kadar durmadan açtılar.Seneye de yumrular daha çoğalır.



Evet,çiçekler daha çok.ama bugünlük bu kadar olsun.Başka bir yerden devam etmek üzere şimdilik hoşçakalınız.Aman çiçeksiz kalmayınız.